Tai Chi lessen2023-11-23T09:19:03+00:00

Tai Chi: jouw sleutel tot vitaliteit en welzijn op latere leeftijd

In de Tai Chi lessen bij Kung Fu Amsterdam leer je je lichaam te openen en spanning te verminderen.

Gezond blijven in een snelle wereld: overwin de uitdagingen en vind welzijn

Gezond blijven, ook tot oudere leeftijd. In een samenleving waarin snelheid, efficiëntie en prestatie centraal staan, ervaren velen van ons een constante haast en stress die een negatief effect hebben op ons gevoel van welzijn. Gevoelens van stijfheid, gebrek aan energie en verhoogde stress worden verergerd door de eisen en verwachtingen van de samenleving.

Is sporten het antwoord?

In een poging om het snelle tempo van de samenleving bij te houden heb je misschien geprobeerd actiever te worden door hard te sporten, maar deze aanpak kan je lichamelijk en mentaal verder onder druk zetten. Dan voel je, na een stevige workout, je de volgende dag nog stijver en heb je minder energie.

Hoe kan dit, terwijl bewegen gezond is?

Het antwoord ligt in de nadruk die traditionele sporten leggen op snelheid en prestatie, wat in een toch al snelle wereld het tegenovergestelde effect heeft op onze innerlijke balans.

Door de focus op resultaat en prestatie gaat sporten in het westen gepaard met een hoge mate van competitie, druk en stress. Dit leidt tot overbelasting, uitputting en blessures. Dit is wat we, naarmate we ouder worden, steeds meer gaan merken.

Is minder bewegen dan het antwoord?

Als sporten niet voor je werkt, moet je dan maar niks doen? Lekker onderuit op de bank en voor de tv? Jij begrijpt ook wel dat dat niet gaat bijdragen aan je gezondheid.

Hoe vind je iets wat je helpt om gezond te blijven, ook op latere leeftijd, zonder jezelf constant onder druk te zetten met sporten? In China zie je 90 jarigen die iedere ochtend soepel in een park staan te bewegen alsof ze nog 50 zijn. Deze ‘dansende’ ouderen doen aan Tai Chi.

Wat is Tai Chi?

Tai Chi is een eeuwenoude Chinese krijgskunst waarbij de balans tussen lichaam, geest en gezondheid centraal staat. Het wordt gekenmerkt door langzame, vloeiende bewegingen die worden uitgevoerd met ontspanning, focus en precisie.

Tai Chi opent je lichaam, laat levensenergie stromen en verlicht spanning. Door de balans tussen inspanning en ontspanning, kracht en zachtheid, word je vitaal ouder en kun je je staande houden in de snelle samenleving.

Meditatie door beweging

Een bijzonder aspect van Tai Chi is het meditatieve karakter van de bewegingen. Wanneer je vloeiende en sierlijke bewegingen uitvoert, brengt de beweging je in een meditatieve staat. Het zal je helpen je focus en concentratie te verbeteren en tegelijkertijd de stress en spanning van het dagelijks leven te verlichten.

In een wereld waar mensen worden overladen met externe afleidingen zoals sociale media, biedt Tai Chi tegenwicht door te werken aan de interne omgeving.

Waar komt Tai Chi vandaan?

Tai Chi is ontstaan in China maar de exacte herkomst is verloren geraakt. De oorsprong van Tai Chi Chuan wordt vaak toegeschreven aan de legendarische figuur Zhang Sanfeng, een taoïstische monnik uit de 12e eeuw.

Tijdens een indrukwekkend strijdtoneel werd er opgemerkt dat dat de bewegingen leken op het Tai Chi-symbool (het Yin-Yang-symbool) in beweging. Dit heeft geleid tot de naamgeving van de kunst als Tai Chi Chuan, wat zich vertaalt naar “Yin en Yang vuist”. Tai Chi is dus terug te leiden naar een vechtkunst gefocust op de balans tussen Yin en Yang.

Wat hebben Yin en Yang met Tai Chi te maken?

Yin en Yang zijn fundamentele concepten in de Chinese filosofie die de dualiteit en onderlinge afhankelijkheid van tegenstellingen vertegenwoordigen. Yin vertegenwoordigt het vrouwelijke, passieve, donkere en koele aspect, terwijl Yang het mannelijke, actieve, lichte en warme aspect vertegenwoordigt.

In de context van Tai Chi weerspiegelen Yin en Yang het evenwicht dat in de beoefening wordt gezocht. Tai Chi is gebaseerd op het harmoniseren van tegenstellingen zoals zachtheid versus kracht, ontspanning versus alertheid en traagheid versus snelheid. Door bewegingen en houdingen in een vloeiende en continue stroom uit te voeren, zoekt Tai Chi een balans tussen Yin en Yang, in lichaam en geest.

Hoe verschillen Tai Chi en Kung Fu met elkaar?

Kung Fu is een verzamelnaam voor verschillende Chinese vechtstijlen, waaronder Tai Chi Chuan. Tai Chi Chuan right zich voornamelijk op gezondheid en welzijn, naast zelfverdediging. Internal Kung Fu Wing Chun (de Kung Fu stijl bij Kung Fu Amsterdam) is meer gericht op zelfverdediging.

Is Tai Chi alleen voor oudjes die in slow motion bewegen?

Tai Chi is niet alleen bedoeld voor oudere mensen die graag in slow motion bewegen. Het helpt bij het bevorderen van een gezonde lichaamshouding, flexibiliteit, balans en innerlijke rust. Tai Chi is geschikt voor volwassen van alle generaties. Qua leeftijd is er geen bovengrens, er zijn zelfs Tai Chi beoefenaars van 109 jaar. Maar ook voor jongere volwassenen is deze vorm van bewegen en meditatie een goed medicijn voor de snelheid van de huidige tijd.

Tai Chi door ervaren instructeurs bij Kung Fu Amsterdam

Ervaar Tai Chi en haar vele voordelen bij Kung Fu Amsterdam. Onze deskundige instructeurs leren je de gracieuze bewegingen van Tai Chi, die een stabiele basis creëren voor een vitaal en evenwichtig leven. Of je nu een beginner of een expert bent, bij Kung Fu Amsterdam vind je een ondersteunende en stimulerende omgeving om je Tai Chi vaardigheden te ontwikkelen.

Kung Fu Amsterdam beoefent de Yang Tai Chi lineage, dit is een stroming binnen Tai Chi die zich richt op gezondheid door meditatief te bewegen, maar de filosofie van de vechtkunst niet uit het oog is verloren en dus zorgt voor een holistische benadering die zowel het fysieke als het mentale aspect omvat.

Sifu Sergio van Kung Fu Amsterdam is een ervaren beoefenaar en instructeur van Tai Chi Chuan. Hij heeft zijn kennis en vaardigheden rechtstreeks bij de bron opgedaan door te trainen bij Tai Chi grootmeesters in onder andere Nieuw-Zeeland, Vancouver en Shanghai. Uiteindelijk heeft Sifu Sergio deze authentieke ervaring naar Amsterdam gebracht om jou te begeleiden in je reis naar innerlijke rust, vitaliteit en welzijn.

Merijn Merbis is de instructeur voor de school Amsterdam. U kunt meer over hem lezen.

Jouw sleutel tot vitaliteit en welzijn in hartje Amsterdam

Ervaar de wijsheid van Tai Chi in hartje Amsterdam voor vitaliteit en welzijn op latere leeftijd. Bij Kung Fu Amsterdam geloven we in de positieve invloed van Tai Chi op je gezondheid. In plaats van te strijden tegen het natuurlijke verouderingsproces, nodigen we je met Tai Chi uit om mee te bewegen in de stroom van het leven, met aandacht voor je lichaam, geest en energie.

Hoe werkt een Tai Chi proefles bij Kung Fu Amsterdam?

 • Je laat je gegevens achter via het formulier.
 • We nemen telefonisch contact met je op om de proefles in te plannen.
 • Je neemt deel aan een proefles in reguliere klas.
 • Wanneer de 1ste proefles bevalt, kan je een 2de proefles.
 • Na de proeflessen volgt de intake bij Kung Fu Amsterdam.
 • Vervolgens kan je deelnemen aan de klassen met andere leerlingen.

Laat je gegevens achter via het formulier om een ​​proefles in te plannen en je Tai Chi reis te beginnen bij Kung Fu Amsterdam.

 • Al 25 jaar, een klein stukje Oosterse wijsheid in het hartje van Amsterdam.
 • Tai Chi: jouw sleutel tot vitaliteit en welzijn op latere leeftijd.
 • Een betere levenskwaliteit door meditatieve beweging.
 • Een nieuwe weg naar vitaliteit met respect voor het ouder worden.
 • Vind balans in een snelle samenleving.
 • Luisteren naar je lichaam en spanning en stress loslaten.

Meld je aan voor 2 gratis lessen!

Ontdekken of Kung Fu bij jou past?

Wat onze studenten zeggen

Meld je aan voor 2 gratis lessen!

Ontdekken of Kung Fu bij jou past?

Kung Fu Amsterdam
Da Costastraat 6-8
1053 ZB Amsterdam

maandag 2pm-9pm
dinsdag 9:30am-9pm
woensdag 1pm-9pm
donderdag 11pm-9pm
vrijdag 9:30am-8pm
zaterdag 10am-2pm
zondag 10am-1pm

020 – 612 27 58
balie@wingtjun.nl

Vaak gestelde vragen

Wat is Wing Tjun Kung Fu?2022-09-16T10:51:29+00:00

Wing Tjun Kung Fu, ook wel geschreven als Wing Chun Kung Fu, is een authentieke vorm van Kung Fu. Het is een Oosterse vechtkunst wat oorspronkelijk werd uitgevonden en beoefend in de Shaolin tempels in China.

Hoe lang duurt een proefles?2022-09-20T10:08:15+00:00

De twee proeflessen duren ieder circa 1 uur en vinden zowel ’s middags als ’s avonds plaats voorafgaand aan de reguliere lessen.

Voor wie is Kung Fu geschikt?2022-09-20T10:07:58+00:00

Kung Fu is geschikt voor iedereen die bijvoorbeeld zoekt naar mentale rust, meer energie en een betere nachtrust wilt. Of wil leren omgaan met (non-verbale) conflictsituaties. Van Kung Fu word je mentaal sterker en het vermindert stress. Iedereen van jong tot oud is welkom in onze lessen. Het maakt niet uit of je beginner of gevorderd bent.

Meld je aan voor 2 gratis lessen!

Ontdekken of Kung Fu bij jou past?

Ga naar de bovenkant